Att sticka ut vid en ansökan

Ett problem som jag tror många ställs inför när man ska skicka sin ansökan är hur man kan sticka ut i mängden av alla ansökningar.

Ett problem som jag tror många ställs inför när man ska skicka sin ansökan är hur man kan sticka ut i mängden av alla ansökningar.

Jag läste nyligen ett intressant inlägg där det tipsades om att använda vanlig post för att skicka sin ansökan för att på så sätt sticka ut, kanske även kunna använda ett färgglatt kyvert. Jag tycker att det finns bra saker och mindre bra saker med att göra på det sättet.

Det som är bra är ju att det troligtvis kan ge en större uppmärksamhet, eftersom det flesta bara skickar ett mail, vilket när det är många sökande självklart är positivt.
Det som gör mig lite mer tveksam är att det måste passa tjänsten man söker. Jag tror inte att det är positivt att söka med vanlig post om man söker ett IT-relaterat arbete, då det kan kännas lite gammaldags. Ett annat problem är att många företag idag använder mailen för att organisera sina ansökningar, eller tom får in ansökningarna i sitt rekryteringssystem via mailen. I dessa fall känns det krångligt att få in en ansökan via vanlig post, vilket kanske resulterar i att den förkastas eller glöms bort.

Ett annat sätt att sticka ut är genom att göra ett annorlunda CV. Dock bör fundera på vad det är för sorts roll man söker, om det är passande att använda ett kreativt CV när du söker.
Något som generellt sett är ett bra sätt att sticka ut är att anpassa det personliga brevet och ansökningsmailet för just det företaget. Det kan handla om att ta upp sådant som gör detta företag speciellt, som hur de arbetat eller mål och värderingar. Tex ”Jag tycker att det är väldigt roligt att ni har ett starkt fokus på socialt engagemang då jag själv under lång tid stödjer hjälporganisationer samt hjälper till som frivillig …”. Det visar att du verkligen vill arbeta hos detta företag och att detta inte är en av dina ansökningar i mängden. På så sätt sticker du ut på ett bra sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *