Jobb inom sök ett bra alternativ för de utan arbetslivserfarenhet

För de flesta jobb krävs att man har några års arbetslivserfarenhet innan man blir intressant nog att bli kallad till intervju. Det måste inte alltid vara relevant arbetslivserfarenhet, utan det viktiga är att man har haft ett jobb och kan ge arbetsreferenser (t.ex. en gammal chef).

Men det finns en bransch som växer mycket nu och där det inte alltid behövs att man har arbetslivserfarenhet och det är sökbranschen. Där är det viktigare att du är nyfiken och hungrig på att lära dig, än att du jobbat en massa tidigare. Sökbranschen kan man dela in i de som jobbar med sökmotoroptimering och de som jobbar med sökmarknadsföring (främst sponsrade länkar).

För sökmotoroptimeringen så finns det mycket material på nätet om du söker på SEO skolan eller om du går någon SEO kurs. För att bli bra på sponsrade länkar så rekommenderar jag att du skapar ett konto på Google AdWords med lite pengar och testar att skapa en liten kampanj för någon sida (typ 10kr/dag bara för att testa). En bra resurs för att lära sig mer om att annonsera med google är att gå till AdWords Certification Program Learning Center där man både kan lära sig om AdWords och bli certifierad (kostar 500kr per test, men kanske går att gå gratis om du är student och hittar någon kontakt på google att maila).

Jag rekommenderar också att du sätter dig in i Google Analytics, som du har användning för i alla roller inom sök. Det finns riktigt bra online kurser på Google Analytics IQ Lessons, så om du gör dem, så kan du certifiera dig för Google Analytics.

Nedan är t.ex. en annons från Outrider som jobbar med onlinemarknadsföring:


Vi söker en person som ska jobba som konsult inom sökmarknadsföring. Rollen innebär att ta fram sökstrategier för kunder, sätta upp kampanjer samt uppföljning av sponsrade länkar och övriga kanaler inom sökmedia. Kandidaten bör vara van vid att hålla presentationer och vara förtroendeingivande.

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av sponsrade länkar, utan det viktiga är att du är nyfiken och lär dig snabbt. Att du är en vass Office-användare ser vi som en självklarhet och likaså att du har bra internetvana. Det är också viktigt att du har en hög servicekänsla och social kompetens. Akademisk utbildning eller motsvarande är en fördel.

Du får jobba i ett snabbväxande och framgångsrikt företag där vi också har kul på jobbet. Att vara öppen och föreslå nya idéer är viktigt inom vår organisation samt att vara en del av den fortsatta utvecklingen. Vi är idag ca 14 personer med jämn fördelning män/kvinnor. Du kommer även få insikter i andra medier och utnyttja synergierna dem emellan. Du får även jobba med stora varumärken.

Tillträde omgående. Skicka ansökan snarast till Jens Hård, VD, jens.hard@outrider.com
Läs mer på vår jobbsida.


Det bästa sättet är att gå t.ex. till denna listning av SEO företag och kontakta alla dem för att se vilka som söker folk.

Så lycka till med nya framtiden inom sök.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *