Ökad trygghet med inkomstförsäkring privat

Att bli arbetslös och behöva söka ett nytt jobb är något som är stressande för alla, oavsett hur duktig och kompetent du är. Men det är inte bara själva jobbsökandet som är stressande, du har även den ekonomiska pressen på dig av att missta din månadslön. Lyckligtvis har vi en arbetslöshetsförsäkring i Sverige (om du jobbat minst 6 mån), som gör att du kan få 80% av din månadslön. Dock är den begränsad till en månadslösn på 18700kr / mån, så tjänar du mer än det så blir intäktsbortfallet väldigt stort.

För de som tjänar mer än maxtaket, kan du välja att teckna inkomstförsäkring privat eller via ett ett fackförbund Unionen inkomstförsäkring eller via Vision inkomstförsäkring. De flesta fackförbund brukar komplettera sin a-kassa med en inkomstförsäkring, men det är upp till förbundet om de vill erbjuda det, så det är alltid bra att kolla vad som gäller.

Den stora skillnaden mellan att välja en privat inkomstförsäkring och via facket är om du bara vill betala för att försäkra din lön, eller om du även är intresserad av de andra trygghetstjänster som ett fackförbund kan erbjuda, som t.ex. hjälp med att förhandla din lön eller om du blir uppsagd på felaktiga grunder. Facket idag har också mer fokus på karriär och vidareutbildning och inte bara som tidigare där fokus främst låg på att motverka dåliga arbetsvillkor.

Sedan är naturligtvis månadskostnaden en skillnad, då den privata inkomstförsäkringen (precis som alla andra försäkringar) sätts individuellt efter ditt jobb/din arbetslivserfarenhet, medan facket har en modell som är baserad på din månadsinkomst. Då betalar du även för de övriga tjänster som facket erbjuder i sitt medlemskap, vilket gör att en privat inkomstförsäkring ofta blir billigare. Den kan också ha ett högre maxtak för försäkringen, så det är alltid bra att jämföra privata med fackliga alternativ.

Tänk också på att inte vänta för länge med att teckna din inkomstförsäkring, då kvalificeringstiden (den tid som försäkringen måste varit aktiv innan arbetslöshet för att gälla) brukar vara 1 år och vissa fackförbund har tom 1 1/2 år som kvalificeringstid.

Nu hoppas jag att du inte blir arbetslös och behöver utnyttja en inkomstförsäkring, men det ger som sagt en ökat trygghet och du kan då fokusera på att söka ett nytt jobb, istället för att behöva oroa dig för om pengarna ska räcka till eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *