Smarta spartips

Att minska på sina utgifter är bra för alla, men speciellt om du får en förändrad livssituation som att du blir arbetslös. Då är det också bra att ha byggt upp en buffert (genom sina minskade utgifter), så att man kan hantera oväntade kostnader som att bilen går sönder.

Det finns många smarta spartips på nätet, och jag har här valt ut några som jag tycker är bra:

Matlåda

En lunch ute kostar oftast minst 70kr (i storstan tom upp mot 100kr), medan en matlåda brukar kosta ca 20kr. Det kan bli en sparad tusenlapp per månad. Är ni flera som äter matlåda på kontoret så blir det även en trevlig social fördel också.

Åk kommunalt

Om du inte måste åka bil till jobbet, så åk kommunalt istället. Här finns mycket pengar att spara, både i form av bensinpengar och slitage på bilen. Du kanske inte ens behöver ha bil, utan kan använda en bilpool när du har behov. Bor du nära ditt jobb, så är ett ännu bättre förslag att cyckla/gå till jobbet, så kan du klara dig med reskassa istället för ett månadskort. Då får du även bra motion också.

Sluta röka och dricka alkohol

Om du röker 1 paket om dagen så sparar du 1700kr på att slut. Beroende på alkoholvana så finns det mycket pengar att spara även här. Ta en läsk istället för drink när du är ute. Det går att att ha lika kul ändå. Samt köp inte hem från systemet.

Lyxkaffe

Istället för att köpa en lyxig kaffe på väg till jobbet, så går det lika bra att dricka kaffet på kontoret. Gillar du inte det, så ta initiativ att byta ut er kaffeleverantör, eller köpa in en riktigt bra kaffekokare och bra kaffe som komplement. 2st lyxkaffe per dag kostar minst 50kr, vilket också blir en tusenlapp per månad (eller 500 om du bara köper morgonkaffe).

Utnyttja rabatter

Handla kläder när det är rea och utnyttja matvarubutikernas extrapriser. När du handlar på nätet finns det ofta en rabattkod som kan göra hela köpet (eller iaf frakten) billigare, så sök alltid efter rabattkoder om det finns ett sådant fält i kassan på e-butiken.

Se över boende kostnader

Behöver du ha både fast telefoni och mobil? Kan du sänka priset på bredbandet? Behöver du alla kanaler i tv-abonnemanget? Jämför hemförsäkring och andra försäkringar och sänk kostnaderna för dessa.

Sälj saker

Rensa i garderob och förråd. Vad du inte längre använder kan någon annan vara villig att betala en slant för. Gamla IKEA-möbler kan man t.ex. gratis lägga ut på Blocket via IKEAs hemsida.

Spara på elen

Koka vatten med vattenkokare, duscha snabbare och istället för bad, stäng av ordentligt (istället för standbyläge) samt byt till lågenergilampor. Många bäckar små bidrar till lägre elräkning.
Vad är dina bästa spartips? 

Källa: DN och GP

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *